Tussen het werken als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) en als werknemer in loondienst zitten een aantal juridische verschillen. In dit artikel zetten we de 5 belangrijkste verschillen voor je op een rij.

1. Organisatie

Een zzp’er runt zijn eigen onderneming. Daar komt een hele organisatie bij kijken, zoals het afsluiten van verzekeringen en het bijhouden van de administratie en het betalen van belastingen. Veel van deze zaken wordt door door voor hen geregeld.

2. Voorzieningen

Werknemers hebben meer rechter dan zzp’ers. Zo heb je in loondienst bijvoorbeeld recht op vakantiedagen, ziekteverlof en een werkloosheidsuitkering. Zzp’ers hebben al  deze aanspraken niet en moeten daar dus zelf voorzieningen voor treffen.

3. Pensioenopbouw

Bovendien zijn er verschillen in de opbouw van pensioen. Werknemers bouwen vaak pensioen op via hun werkgever, terwijl zzp’ers zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioenopbouw.

4. Belasting

Ook zijn er verschillen in belastingen. Werknemers betalen vaak loonheffing, terwijl zzp’ers inkomstenbelasting betalen.

5. Ontslagbescherming

Ten slotte zijn er verschillen in arbeidsrechtelijke bescherming. Zo kan de arbeidsrelatie met iemand in loondienst niet zo maar worden opgezegd. Werknemers worden namelijk beschermd tegen ontslag én hebben bij het einde van het contract bovendien ontslagvergoeding. De relatie met een zzp’er kan veel makkelijker worden beëindigd. Onder welke voorwaarden het contract kan worden opgezegd, hangt af van de afspraken die partijen met elkaar hebben gemaakt.

Maak een weloverwogen keuze!

Bij de keuze tussen werken als zzp’er of als werknemer moet je dus ook kijken naar de juridische aspecten. Vraag je je af of je als zelfstandige of juist in loondienst moet gaan werken? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren. Stel je vraag op ZoZitWet en ontvang een professioneel advies.