Ben je jouw verblijfsvergunning kwijt? Misschien ben je pas verloren of is hij gestolen. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je een nieuwe verblijfspas aanvraagt. Wij vertellen je stap voor stap wat je moet doen.

Stap 1: Doe eerst aangifte bij de politie

Om een nieuwe verblijfsvergunning te krijgen, moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. Het maakt dus niet uit of de verblijfspas is gestolen, je het pasje bent verloren tijdens een verhuizing of dat je verblijfsvergunning op straat bent kwijtgeraakt.

Proces-verbaal van aangifte

De politie schrijft jouw aangifte op in een rapport, het proces-verbaal. Daarvan krijg je een kopie mee naar huis. Deze heb je nodig voor de aanvraag van je nieuwe verblijfsvergunning.

Verblijfspas kwijt of gestolen tijdens verblijf in het buitenland?

Als je jouw verblijfsvergunning kwijtraakt in het buitenland, doe je aangifte bij de politie in het buitenland. De aangifte moet geschreven zijn in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Lukt dat niet? Dan moet je de aangifte laten vertalen door een vertaler die door de rechtbank is goedgekeurd.

Nadat je aangifte hebt gedaan, neem je contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Hier krijg je de papieren, zoals een terugkeervisum, die je nodig hebt om terug te reizen naar Nederland. Houd er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat je deze papieren krijgt.

Stap 2: Dien een aanvraag in bij de IND

Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie (stap 1), kun je bij de IND een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen. Hiervoor gebruik je het formulier ‘Aanvraag vervanging, vernieuwing of eerste aanvraag vreemdelingendocument’. Een juridisch begeleider of advocaat kan je hiermee helpen.

Dit is belangrijk bij het invullen van het formulier

Vul het formulier in en denk hier aan:

  • Jouw kwijtgeraakte verblijfspas wordt ook wel ‘vreemdelingendocument’ genoemd. Het formulier ‘Aanvraag vervanging, vernieuwing of eerste aanvraag vreemdelingendocument’ kun je gebruiken als jouw verblijfsvergunning kwijt is.
  • Geef bij punt 2.1 aan waarom je een nieuwe verblijfspas nodig hebt. Dat is dus vanwege verlies of diefstal (zie code 720).
  • Punt 5 op het formulier vraagt naar een verklaring van het hoofdverblijf. Wanneer je je verblijfvergunning bent kwijtgeraakt, hoef je dit punt niet in te vullen.

Welke documenten moet je bij de aanvraag meesturen?

Na verlies of diefstal van je verblijfspas, moet je een aantal documenten meesturen. Op het formulier staat welke documenten de IND nodig heeft voor het nieuwe pasje. Stuur dit mee met de aanvraag:

  • Bewijs van de aangifte bij de politie waarin staat wat er met jouw vorige pasje is gebeurd (proces-verbaal);
  • Een (kopie van) van een geldig paspoort. Het gaat dan om de pagina’s waarop staat wie je bent en hoelang het paspoort nog geldig is.

Tip. Zorg dat de aanvraag compleet is wanneer je deze verstuurt. Als er documenten en/of gegevens ontbreken, loopt je aanvraag vertraging op. Je ontvangt dan een brief van de IND waarin staat welke gegevens je nog moet opsturen en voor welke datum. Een juridisch begeleider of advocaat kan voor je controleren of de aanvraag compleet is voordat je deze verstuurt naar de IND.

Op 2 manieren versturen

Het formulier kun je op 2 manieren versturen:

  • het formulier van de website van IND downloaden en per post versturen:
  • aanvragen met je DigiD.

Wat kost een nieuwe verblijfsvergunning?

Het aanvragen van een nieuwe pas kost geld. Een ander woord voor deze kosten is ‘leges’. In de meeste gevallen betaal je per 1 januari 2023 € 146 voor een nieuwe verblijfsvergunning, maar soms betaal je minder.

Stap 3: De IND neemt jouw aanvraag in behandeling

Heeft de IND jouw aanvraag goed ontvangen? Dan ontvang je een brief waarin staat dat de IND jouw biometrische gegevens nodig heeft. Dit zijn gegevens die het mogelijk maken om jou te identificeren. Ook bij de vervanging van je oude pas, heeft de IND (opnieuw) deze gegevens nodig:

  • jouw handtekening;
  • een pasfoto, en;
  • jouw vingerafdrukken.

Om deze gegevens te laten afnemen, ga je naar een IND-loket bij jou in de buurt. Maak hiervoor eerst een online afspraak.

Stap 4: Beslissing en nieuwe pas

Als je je verblijfsvergunning kwijt bent geraakt, wordt er niet opnieuw naar de voorwaarden gekeken. Als je alle documentatie opstuurt naar de IND, ligt jouw nieuwe pas na een aantal weken klaar.

Ligt de pas voor je klaar? Dan ontvang je van de IND een brief waarin staat dat je de nieuwe verblijfspas kunt ophalen. Maak voor het ophalen van je nieuwe verblijfsvergunning eerst online een afspraak.

Geldigheidsduur nieuwe pas

Je nieuwe pas is net zo lang geldig als de oude pas. Dus als je oude pasje nog twee jaar geldig was, dan is de nieuwe pas dit ook.

Let op. Is de oude pas nog maar 1 maand geldig? Dan krijg je geen nieuwe pas, maar een brief waarin staat wat je verblijfsrecht is en dat je dit moet verlengen door een nieuwe aanvraag te doen. Hierbij kan een juridisch begeleider of advocaat je helpen.

Vlak voordat ik op reis ga, raak ik mijn verblijfsvergunning kwijt

Ga je binnenkort op reis of naar het buitenland en ben je je vergunning kwijtgeraakt? Vraag dan altijd een terugkeervisum aan bij de IND. Het maken van een nieuw verblijfspasje duurt namelijk een paar weken, waardoor je deze anders niet op tijd hebt.

Om een terugkeervisum aan te vragen, maak je online een afspraak om langs te komen. Tijdens deze afspraak wordt meteen een beslissing genomen. Is deze beslissing positief? Dan wordt het terugkeervisum in je paspoort geplakt. Houd er rekening mee dat (ook) een terugkeervisum geld kost.

Pasje toch teruggevonden?

Als je aangifte hebt gedaan bij de politie, heb je niets meer aan je oude pasje. Als je deze nog terugvindt, kun je deze niet meer gebruiken. Door de aangifte bij de politie, is het oude verblijfsdocument namelijk niet meer geldig. Het is daarom erg belangrijk dat je een aanvraag doet voor een nieuw verblijfspasje.

Je oude verblijfsvergunning moet je inleveren bij de IND. Dat kan door naar een IND-loket te gaan of door het teruggevonden pasje op te sturen naar:

IND Bureau Documenten

Postbus 7025

8007 HA Zwolle

Ben jij je verblijfsvergunning kwijt?

Vind je het lastig zelf een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen? Vraag dan hulp aan een juridische begeleider of advocaat. Deze professional legt jou uit welke documenten je mag meesturen met de aanvraag, waar je de aanvraag naar toe mag sturen en de aanvraag wordt gecontroleerd. Hulp nodig? Stel dan eenvoudig je vraag via ZoZitWet.