Huur je een woning in de vrije sector en verhoogt de verhuurder jouw huurprijs? Dat mag, maar er is een grens. Voor een jaarlijkse huurverhoging geeft de wet namelijk een maximumpercentage. In dit artikel lees je in drie stappen wat de maximale verhoging van jouw huurprijs is. Is de nieuwe huurprijs te hoog? Dan lees je meteen wat jij als huurder kunt doen.

Stap 1: huur je in de vrije sector?

Kijk om te beginnen of je een woning in de vrije sector huurt. Je huurt in de vrije sector als de kale huurprijs aan het begin van het huurcontract boven de liberalisatiegrens ligt. Met de kale huurprijs bedoelen we de huurprijs zonder de servicekosten.

Let op! De liberalisatiegrens verandert jaarlijks. Op de site van de Belastingdienst tref je alle bedragen van dit jaar en de jaren ervoor. De bedragen staan op de pagina over huurtoeslag. Dat lijkt raar, maar dat is het niet. De liberalisatiegrens is namelijk dezelfde grens als de huurtoeslaggrens.

Je vindt hieronder twee rekenvoorbeelden:

Voorbeeld 1

  • Jouw huurovereenkomst is in januari 2022 ingegaan.
  • De kale huurprijs is € 697,33
  • De liberalisatiegrens voor 2022 is € 763,47

Je woont in een sociale huurwoning

Voorbeeld 2

  • Jouw huurovereenkomst is in december 2021 ingegaan.
  • De kale huurprijs is € 762,04
  • De liberalisatiegrens voor 2021 € 752,33

Je huurt in de vrije sector

Huur je in de vrije sector, dan ontdek je hierna met welk percentage de huur maximaal mag worden verhoogd. Verhuurders noemen dit ook wel indexeren.

Huur je een sociale huurwoning, dan gelden andere regels.

Stap 2: kijk in je huurcontract

Zoek vervolgens in je huurovereenkomst naar het maximale percentage waarmee jouw huurprijs jaarlijks kan worden verhoogd. In veel huurovereenkomsten staat al een maximumpercentage. Dat percentage geldt. Maar let op, dit percentage mag niet hoger zijn dan het maximumpercentage van de wet. Daarover lees je in stap 3.

Staat er niks? Dan geldt als grens het maximumpercentage van de wet.

Stap 3: verhoging toegestaan? Check het maximumpercentage

Jaarlijks verandert het percentage waarmee verhuurders de kale (!) huurprijs maximaal mogen verhogen. Het maximumpercentage hangt af van de inflatie. In 2022 is dit percentage bijvoorbeeld 3,3%.

Let op. Dit percentage verandert jaarlijks. Op de website van de Rijksoverheid staat het percentage dat op dit moment geldt. Twijfel je? Neem gerust contact met ons op.

Goed om te weten! De verhuurder mag de huurprijs maximaal één keer per jaar met het maximale percentage verhogen.

Stappen in een schema: maximale huurverhoging in 2022

De informatie van hierboven lees je in een schema:

Wat staat er in je huurcontract?Wat is de maximale verhoging (in %)?
Een percentage lager dan 3,3% (bijvoorbeeld 2%)Het percentage dat in het contract staat (bijvoorbeeld 2%)
Er wordt in het contract geen maximumpercentage genoemdVerhoging van maximaal 3,3%
Een percentage hoger dan 3,3%Maximale verhoging van 3,3% (zie ook laatste alinea)

 

Jouw huurprijs wordt hoger dan toegestaan. Wat nu?

Als blijkt dat jouw huurprijs na de verhoging te hoog wordt, kun je in actie komen.

Weet je het zeker?

Stuur dan eerst een bericht naar jouw verhuurder, waarin je aangeeft dat de huurprijs met een te hoog bedrag stijgt. Je kunt vervolgens met je verhuurder een nieuw percentage afspreken.

Kom je er samen niet uit? Neem gerust contact met ons op of leg de huurverhoging zelf aan de Huurcommissie voor. Dan kan via een online formulier en kost € 25,00.

Twijfel je nog?

Neem vooral contact op met ons. Dan kijken we er samen naar.

Geldt de maximale verhoging van 3,3% altijd? Nee, niet als je woning is ‘verbeterd’

Er is één uitzondering. Als de verhuurder jouw woning heeft verbeterd, kan de verhuurder de prijs wél met meer dan het maximumpercentage verhogen. De nieuwe prijs moet wel verband houden met de kosten die de verhuurder heeft gemaakt.

Twijfel je of de verhouding redelijk is? Neem gerust contact met ons op. Je kunt deze ook laten beoordelen door de Huurcommissie.