Online winkelen biedt veel voordelen, maar het risico bestaat dat aankopen niet aan jouw verwachtingen voldoen. Misschien weet je dat je een online aankoop binnen 14 dagen mag retourneren. Maar hoe zit het met parfum zonder verpakking? Mag je een flesje openen en het terugsturen als het niet bevalt? Volgens de rechter mag dat. Wij leggen uit hoe dat zit

Winkel neemt geopende parfum niet terug

Een consument koopt online 2 flessen parfum voor € 476,90 bij een drogisterij. Na het openen van de flessen om de geur te testen, besluit de klant ze terug te sturen. Helaas weigert de winkel het geld terug te geven, omdat de algemene voorwaarden aangeven dat geopende parfum niet teruggenomen wordt. De klant vindt dat hij toch het recht heeft om de aankoop te retourneren. Wie heeft in deze situatie?

Geldt het herroepingsrecht voor een parfum zonder verpakking?

Als je online iets koopt, heb je recht om het product binnen 14 dagen terug te sturen. Dit noemen ze het herroepingsrecht of de bedenktijd. Meestal wil je het product eerst even uitproberen en dat mag meestal ook. Bevalt het na vervolgens niet? Dan mag je het product zonder opgave van redenen terugsturen.

Uitzondering vanwege hygiënische redenen?

Het herroepingsrecht geldt niet voor producten die om hygiënische redenen niet meer teruggestuurd kunnen worden, zodra de verpakking is geopend. Zo mag je ondergoed of tandenborstels niet meer terugsturen zodra de verzegeling na de levering is verbroken.

Volgens de drogisterij is deze uitzondering ook van toepassing op parfum. Maar de rechter is het daar niet mee eens. Uit deze uitspraak volgt dus dat je het herroepingsrecht ook geldt voor parfum, zélfs als je de flessen hebt geopend en gebruikt.

En de algemene voorwaarden dan?

(Commerciële) verkopers moeten het herroepingsrecht respecteren. Alle afspraken in contracten of algemene voorwaarden die het herroepingsrecht uitsluiten zijn daarom niet geldig.

Ook in dit schuift de rechter de algemene voorwaarden op dit punt aan de kant. De klant mag de parfumflesjes dus gewoon terugsturen, ook al zeggen de algemene voorwaarden wat anders. Laat je hierdoor dus niet op het verkeerde been zetten!

Heb je recht op het volledige aankoopbedrag als je het product uitprobeert?

Ook als je het product uitprobeert en daarvoor uit de verpakking haalt, heb je recht op de terugbetaling van het volledige aankoopbedrag. Hierbij geldt wel dat je het product alleen mag gebruiken voor zover dat nodig is om de aard, kenmerken en de werking van de zaak te kunnen beoordelen. In de praktijk betekent dit dat je een product mag gebruiken en hanteren zoals je ook in de winkel zou doen. Maar ga je bij het gebruik verder dan nodig is? Dan komt het waardeverlies voor jouw rekening.

In dit specifieke geval vond de rechter dat de klant de parfumflessen alleen heeft geopend en gebruikt om de aard en kenmerken vast te stellen. Daarom moet de drogisterij het volledige aankoopbedrag terugbetalen. De rechter geeft aan dat dit anders zou zijn geweest als de drogisterij testers had meegeleverd, want dan was het openen van de flessen niet nodig geweest.

Heb je problemen met het terugkrijgen van je geld na een online aankoop?

Of heb je vragen over het herroepingsrecht? Leg je vraag gratis voor aan onze experts en kies de oplossing die het beste bij je past.