Je bent eindelijk zover: je hebt de keuze gemaakt om je eigen bedrijf te starten. Supertof! Nu alleen nog een goede handelsnaam bedenken. Nu is dat misschien op zichzelf al heel moeilijk, maar er zijn ook een paar juridische dingen die je in het achterhoofd moet houden bij het kiezen van een handelsnaam.

Zorgt mijn bedachte handelsnaam voor een handelsnaaminbreuk?

Het eerste wat je doet als je een handelsnaam hebt bedacht, is kijken of deze al is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een goede leidraad om te zien of je wellicht een handelsnaaminbreuk maakt. Waarom zeg ik leidraad? Krijgt iemand dan niet direct bescherming zodra de handelsnaam is ingeschreven bij de KvK? Nee, dat een handelsnaam is ingeschreven bij de KvK betekent niet dat diegene wettelijke bescherming krijgt voor zijn handelsnaam. De KvK houdt slechts een register bij van handelsnamen (het Handelsregister). De kans bestaat echter wel dat als een handelsnaam bij de KvK staat ingeschreven, het misschien ook wel als merk is ingeschreven. Daar kom ik later op terug.

Hoe kun je dan inbreuk maken op de handelsnaam van een ander bedrijf? Dit is geregeld in de Handelsnaamwet. Dit kan wanneer:

  • je een handelsnaam voert die hetzelfde is of lijkt op een handelsnaam die al staat in geschreven in het Handelsregister en je dezelfde diensten verricht of producten verkoopt in dezelfde regio (let op: internet als nuance!) waardoor er verwarring ontstaat bij het publiek; of
  • je een handelsnaam voert die een merk bevat die wordt gebruikt ter onderscheiding van waren (goederen), waardoor er verwarring ontstaat over de herkomst van de waren.

Om een merkinbreuk te plegen, moet het andere bedrijf de handelsnaam overigens wel daadwerkelijk gebruiken!

Zorgt mijn bedachte handelsnaam voor een merkinbreuk?

Het kan zijn dat je een handelsnaam hebt bedacht die geen inbreuk maakt op een andere handelsnaam. Top! Waar je nog wel op moet letten, is dat je handelsnaam geen inbreuk maakt op het merkenrecht van een ander bedrijf. Merken kunnen (o.a.) worden ingeschreven in het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Deze merken krijgen dus – zoals aan de naam is te zien van de instellingen – internationale bescherming op grond van het merkenrecht. Het verschil met het Handelsregister bij de KvK is dat merken meteen wettelijk beschermd worden als ze in een merkenregister staan.

Indien een merk is ingeschreven bij bijvoorbeeld het BOIP of het EUIPO, dan mag je geen handelsnaam gebruiken die:

  • hetzelfde is als het merk en voor dezelfde waren of diensten wordt gebruikt als waarvoor het merk is ingeschreven
  • hetzelfde is of overeenstemt met het merk en voor dezelfde of overeenstemmende waren of diensten wordt gebruikt waarvoor het merk is ingeschreven, en daardoor gevaar voor verwarring bestaat bij het publiek
  • hetzelfde is of overeenstemt met een bekend merk in de Benelux/EU, en door het gebruik van je handelsnaam ongerechtvaardigd voordeel getrokken wordt uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het bekende merk.

Check hier welke merken zijn ingeschreven bij het BOIP. Check hier welke merken zijn ingeschreven bij het EUIPO.

Wat als ik toch een handelsnaaminbreuk of merkinbreuk maak?

Besluit je een handelsnaam te nemen die een handelsnaaminbreuk of merkinbreuk maakt of kan maken, dan mag het bedrijf dat al eerder handelsnaam voert of al het merkenrecht bezit, niet alleen een schadevergoeding van jou eisen, maar ook verbieden je handelsnaam te gebruiken, gebieden je handelsnaam te wijzigen en gebieden een deel van je winst af te staan.

Hoe krijg ik de juiste bescherming voor mijn nieuwe handelsnaam?

Heb je een handelsnaam bedacht die geen inbreuk kan maken op de handelsnaam en eventueel het merk van een ander bedrijf? Schrijf dan snel je handelsnaam in bij de KvK. Het merkenrecht biedt op meerdere fronten nog meer bescherming dan het handelsnaamrecht. Indien je in aanmerking komt voor bescherming van het merkenrecht, twijfel dan niet langer en schrijf deze ook in.