Wil je een huis kopen? Dan overweeg je wellicht een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het zoeken en kopen van een huis. Hoe het takenpakket van de aankoopmakelaar er precies uitziet, hangt af van de afspraken die je maakt. Hoe kan een aankoopmakelaar jou helpen?

Begeleiding aankoopproces

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij de begeleiding van (verschillende aspecten van) het aankoopproces:

  • De makelaar helpt met zoeken naar woningen die aan jouw woonwensen voldoen. De aankoopmakelaar weet precies wat er gebeurt op de lokale woningmarkt, waardoor je snel(ler) op de hoogte bent van wat er te koop staat en komt.
  • Interessant huis gevonden? Dan kan de makelaar je begeleiden bij de bezichtiging. De makelaar inspecteert dan onder meer de bouwkundige staat  van de woning en geeft advies over de woning.
  • Vind je onderhandelen lastig? Of wil je de emotie uit de onderhandeling halen? Dan kan de aankoopmakelaar de onderhandelingen namens jou voeren.
  • Is jouw bod geaccepteerd? Dan kan de aankoopmakelaar jou begeleiden bij de afronding van het koopproces. Zo kan de makelaar de koopovereenkomst controleren op ongunstige bepalingen en kan hij met je meegaan gaan naar de inspectie van de woning vlak voor de overdracht. Bovendien kan hij juiste personen aandragen voor het regelen van de financiering, de taxatie en de overdracht.

Aandachtspunten

  • Je sluit met de aankoopmakelaar een bemiddelingsovereenkomst waarin je afspreekt welke taken de aankoopmakelaar voor je gaat uitvoeren. Leg duidelijk vast welke werkzaamheden de makelaar voor je uitvoert om zo discussies achteraf te voorkomen.
  • Maak afspraken over de makelaarscourtage. Kom je een vast bedrag overeen? Of laat je de vergoeding (deels) afhangen van de prestaties van de makelaar?
  • Leg vast onder welke voorwaarden je de opdracht mag intrekken.
  • Ben je ontevreden over de diensten van de aankoopmakelaar? Dan hoef je soms de factuur niet te betalen. Of je inderdaad geen courtage verschuldigd bent hangt echter af van de gemaakte afspraken en de manier waarop de aankoopmakelaar heeft gehandeld.

Vragen over het sluiten van een bemiddelingsovereenkomst?

Of heb je ergens anders hulp bij nodig? Stel vrijblijvend je vraag.