Het kopen van een huis kan een gecompliceerd en tijdrovend proces zijn. Een aankoopmakelaar kan je begeleiden bij het zoeken en kopen van een huis. Een deskundige makelaar kan je helpen om jouw ideale woning sneller te vinden en voor een verantwoorde prijs. Maak vooraf wel goede afspraken om gedoe, tijdverlies en soms zelfs extra kosten te voorkomen.

De rol van de aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je bijstaan bij verschillende fasen van het aankoopproces. De specifieke taken hangen af van de afspraken die je met elkaar maakt:

  • Woningzoektocht. De makelaar helpt bij het zoeken naar woningen die aan je wensen voldoen. Dankzij hun lokale kennis van de woningmarkt ben je vaak je sneller op de hoogte bent van beschikbare opties.
  • Bezichtigen. Als je een interessant huis hebt gevonden, dan kan de makelaar je begeleiden bij de bezichtiging. Ze evalueren onder meer de bouwkundige staat en geven advies over een eventuele bieding.
  • Onderhandelingen. Onderhandelen kan heel lastig zijn, vooral met de emotie en spanning die de aankoop van een huis meebrengt. De aankoopmakelaar kan namens jou onderhandelen.
  • Afronding van de koop. Zodra jouw bod geaccepteerd is, kan de aankoopmakelaar jou begeleiden bij de afronding van het koopproces. Dit omvat het controleren van de koopovereenkomst op ongunstige voorwaarden en het bijwonen van de inspectie voorafgaand aan de overdracht.

Aandachtspunten bij het opstellen van het contract

In het contract met de aankoopmakelaar, ook wel bemiddelingsovereenkomst genoemd, sluit je een bemiddelingsovereenkomst waarin je afspraken vastlegt. Om conflicten te voorkomen is het belangrijk dat je deze afspraken duidelijk en volledig vastlegt.

  • Beschrijf duidelijk wat wel en wat niet tot de taken en verantwoordelijkheden van de makelaar behoren.
  • Maak afspraken over de makelaarscourtage. Kom je een vast bedrag overeen? Of laat je de vergoeding (deels) afhangen van de prestaties van de makelaar
  • Zorg dat er vooraf duidelijkheid bestaat over de duur en het einde van de overeenkomst. Leg vast onder welke voorwaarden je de opdracht mag intrekken. Sommige bemiddelingsovereenkomsten hebben een minimale termijn, terwijl anderen kunnen worden beëindigd op verzoek van een van de partijen.
  • Bepaal en leg vast onder welke voorwaarden de overeenkomst kan worden beëindigd
  •  Zorg ervoor dat je de juridische risico’s van het koopcontract kent. Welke verborgen gebreken accepteer je bijvoorbeeld als er een ouderdomsclausule is er opgenomen? In hoeverre moet je rekening houden met asbest? En zijn de plannen die je met de woning hebt eigenlijk juridisch wel haalbaar? Zo maar wat vragen waarbij je vooraf stil moet staan.

Geschil met je aankoopmakelaar?

Ben je ontevreden over de diensten van jouw aankoopmakelaar? Dan hoef je soms de factuur niet te betalen. Of je inderdaad geen courtage verschuldigd bent, hangt echter af van de gemaakte afspraken en de manier waarop de aankoopmakelaar heeft gehandeld. In bepaalde gevallen is de makelaar ook aansprakelijk voor schade die je leidt. Denk aan de situatie dat de makelaar onvoldoende onderzoek heeft verricht en je later – bijvoorbeeld –  met asbest wordt geconfronteerd.

Probeer tijdens een geschil altijd eerst in gesprek te gaan met de makelaar. Maar zorg er dan wel voor dat je jouw rechten kent en weet hoe je dit gesprek tactisch kunt voeren. Een jurist kan jou hierbij helpen.

Wil je jouw bemiddelingsovereenkomst laten checken? Of ben je met je aankoopmakelaar in een vervelende discussie belandt? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder.