Ben je ontevreden over het functioneren van je werknemer? Zorg dan dat je op tijd start met een verbetertraject. Ook als jouw organisatie een empowerment-beleid voert. Als je onvoldoende doet om het functioneren van je werknemer te verbeteren, dan mag je jouw werknemer niet ontslaan wegens disfunctioneren. In dit artikel lees je hoe je onnodige kosten én gedoe voorkomt.

Disfunctioneren: 4 eisen voor ontslag

Om je werknemer wegens disfunctioneren te kunnen ontslaan, moet je aan de volgende vier eisen voldoen:

  1. Je moet kunnen aantonen dat de werknemer ongeschikt is voor zijn functie.
  2. Je hebt dit eerder aan je werknemer gemeld.
  3. De werknemer heeft voldoende kans gehad om zijn functioneren te verbeteren.
  4. Je kunt de werknemer niet in een andere functie (her)plaatsen.

Zodra je aan deze eisen voldoet, mag je je werknemer ontslaan.

Verbetertraject verplicht wegens disfunctioneren

Om aan de wettelijke eisen van ontslag te voldoen, moet je een verbetertraject starten voor werknemers die niet goed functioneren. Tijdens dit traject krijgen de werknemers de kans om hun functioneren binnen een bepaalde periode te verbeteren. Zo voldoe je aan de wettelijke eisen voor ontslag en geef je werknemers de kans om hun prestaties te verbeteren.

Empowerment-beleid geen geldige reden om verbetertraject over te slaan

Steeds meer organisaties voeren een empowerment-beleid. Daarbij worden werknemers gestimuleerd om te groeien door positieve feedback in plaats van door het verbeteren van tekortkomingen. Hoewel dit beleid voordelen kan hebben, kleven er juridische risico’s aan. Dit blijkt ook uit een uitspraak waarbij Red Bull Nederland een werknemer wegens disfunctioneren wilde ontslaan. Red Bull had echter geen verbetertraject gestart, omdat zij een empowerment-beleid voerde. De rechter bepaalde dat het voeren van een empowerment-beleid nooit een geldige reden is om geen verbetertraject op te starten voor werknemers die niet goed functioneren. Red Bull voldeed daarom niet aan de wettelijke ontslag-eisen en mocht haar werknemer dus niet ontslaan.

Omdat de relatie intussen zo verslechterd was, nam de werknemer daarop zelf ontslag vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Red Bull moest haar daarom ook nog eens een billijke vergoeding van ruim € 50.000,- betalen vanwege verwijtbaar handelen. Dat kwam onder andere omdat Red Bull haar werknemer maandenlang in het duister liet tasten naar de reden voor haar ontslag.

Hoe je een verbetertraject op de juiste manier aanpakt

Als je jouw werknemer wegens disfunctioneren wilt ontslaan, is het belangrijk om een verbetertraject te doorlopen. Zo voldoe je aan de wettelijke eisen en geef je de werknemer de kans om zijn functioneren te verbeteren. Dit is wat je kunt doen:

  1. Stel een plan van aanpak op en beschrijf welke punten de werknemer concreet moet verbeteren.
  2. Formuleer realistische en haalbare verbeterpunten en verbind hier meetbare doelstellingen aan. Koppel ook duidelijke consequenties aan het niet behalen daarvan.
  3. Zorg gedurende het hele traject voor voldoende begeleiding van de werknemer. Dit kan intern gebeuren, mits de ondersteuning neutraal is. In bepaalde gevallen kan het aanbieden van aanvullende scholing of coaching nodig zijn.
  4. Documenteer relevante gebeurtenissen tijdens het hele traject, zoals functionerings- en beoordelinggesprekken en tussentijdse evaluatiemomenten.
  5. Waarschuw de werknemer dat het niet halen van de verbeterdoelen kan leiden tot ontslag.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je voldoet aan de wettelijke eisen voor ontslag wegens disfunctioneren en geef je de werknemer de kans om zijn functioneren te verbeteren.

Voorbeeld verbeterplan

Een goed verbetertraject begint met een duidelijk plan van aanpak. Helaas zie ik vaak dat dit fout gaat in de praktijk, omdat disfunctioneren moeilijk aantoonbaar is en werkgevers niet goed voorbereid zijn. Als werkgever is het belangrijk om de regie te behouden en later niet geconfronteerd te worden met onnodige problemen. Daarom deel ik een voorbeeld van een verbeterplan. Ben je geïnteresseerd? Laat het me weten via de stel een vraag functie.